СВЕТ

Французин во Бугарија: Беноа Гарболино ги освојува Бугарите со француска кујна и љубов кон добриот вкус

10 јуни 2025

• од Станча Јаќимовски

Пред 27 години, Французинот Беноа Гарболино одлучил да го следи гласот на срцето – да ја напушти својата татковина и да започне нов живот во Бугарија. Причината е љубовта: неговата сопруга Сијана, со која се запознале во францускиот град Шамбери додека студирале право.

Откако се преселил во Бугарија, Беноа започнал со адвокатска дејност. Но, пред крајот на 2024 година, тој решава целосно да се посвети на својата најголема страст – готвењето.

„Сакам добра храна и добро вино, затоа почнав да организирам кулинарни настани,“ раскажува Беноа за Радио Бугарија. Прво работел во фирма што увезувала вина од Франција и други земји, но поради несогласувања се одлучил да тргне самостојно. Организирал приватни вечери со пријатели, на кои готвел традиционални француски семејни рецепти.

Малите француски визби – голема страст

Иако шампањот е симбол на Франција, Беноа не сака да го нуди – пазарот во Бугарија е веќе презаситен. Наместо тоа, тој се фокусира на соработка со мали, семејни визби, кои произведуваат ограничени серии меѓу 8.000 и 20.000 шишиња годишно.

„Тие визби најчесто се водат од родител и дете. Нивниот фокус е на квалитет, а не на количина. Јас сакам да бидам нивниот глас во странство,“ објаснува тој.

Вечери со вкус на Франција

Првото јадење што го подготвил на приватна вечера било традиционално фрикасе од телешко месо. „Вистинското телешко е розово, не темно црвено – од млади животни. Се вари 2-3 часа со зеленчук и зачини, потоа се прави бешамел сос од бульонот,“ вели тој. Јадењето се сервира со ориз и добро вино.

На ваквите вечери, што собираат меѓу 20 и 35 луѓе, Беноа нуди три јадења кои гостите не ги избираат однапред. Тој сака храната да изненади и инспирира.

„Подготвувам салати со сирење од Алпите, цикорија со ореви и сланина – вкусови што се многу различни од типичната бугарска кујна. Но, Бугарите стануваат сè поотворени кон нови вкусови,“ вели тој.

Бугарите сакаат вкусна храна – дури и кога е поинаква

„Конзервативноста се гледа во начинот на подготовка, но луѓето сè повеќе сакаат да пробаат нешто ново,“ вели Гарболино. Сепак, тој не ја крие својата почит кон бугарската кујна:

„Има ли нешто повкусно од бугарски домат со сирење, лук и чаша ракија? Мусака, печени пиперки, свежи зеленчуци – тоа се богатства!“

Нов предизвик: остриги во Бугарија

Најновата иницијатива на Беноа е увоз на остриги. Иако се сè уште слабо познат производ во Бугарија, во Франција се многу ценети. Цената таму е меѓу 6 и 10 евра за килограм, а во бугарските ресторани достигнува до 12 лева за парче.

„Сакам убави работи,“ вели со насмевка. „Но, важно е да знаете каде да ги најдете. Во Бугарија има многу мали фарми што нудат квалитетна храна. Да, чини повеќе – но вреди.“

Неговиот совет: „Наместо да одите во најблиската крчма, купете добри производи и гответе дома. Ќе уживате многу повеќе, без да го преминете вашиот буџет.“


Беноа Гарболино е жив доказ дека љубовта кон вкусната храна и убавите моменти може да ги поврзе Франција и Бугарија во една прекрасна гастрономска приказна.

Последни вести
ВЕСТИМАК.MK

Независен медиум кој објавува проверени и навремени вести од Северна Македонија и светот, со фокус на објективно информирање.

Следи нè!

Следете нè на социјалните мрежи и помогнете во поддршката на независното новинарство. Вашата поддршка значи многу!

© 2025. Сите права запазени

СВЕТ

Французин во Бугарија: Беноа Гарболино ги освојува Бугарите со француска кујна и љубов кон добриот вкус

10 јуни 2025

• од Станча Јаќимовски

Пред 27 години, Французинот Беноа Гарболино одлучил да го следи гласот на срцето – да ја напушти својата татковина и да започне нов живот во Бугарија. Причината е љубовта: неговата сопруга Сијана, со која се запознале во францускиот град Шамбери додека студирале право.

Откако се преселил во Бугарија, Беноа започнал со адвокатска дејност. Но, пред крајот на 2024 година, тој решава целосно да се посвети на својата најголема страст – готвењето.

„Сакам добра храна и добро вино, затоа почнав да организирам кулинарни настани,“ раскажува Беноа за Радио Бугарија. Прво работел во фирма што увезувала вина од Франција и други земји, но поради несогласувања се одлучил да тргне самостојно. Организирал приватни вечери со пријатели, на кои готвел традиционални француски семејни рецепти.

Малите француски визби – голема страст

Иако шампањот е симбол на Франција, Беноа не сака да го нуди – пазарот во Бугарија е веќе презаситен. Наместо тоа, тој се фокусира на соработка со мали, семејни визби, кои произведуваат ограничени серии меѓу 8.000 и 20.000 шишиња годишно.

„Тие визби најчесто се водат од родител и дете. Нивниот фокус е на квалитет, а не на количина. Јас сакам да бидам нивниот глас во странство,“ објаснува тој.

Вечери со вкус на Франција

Првото јадење што го подготвил на приватна вечера било традиционално фрикасе од телешко месо. „Вистинското телешко е розово, не темно црвено – од млади животни. Се вари 2-3 часа со зеленчук и зачини, потоа се прави бешамел сос од бульонот,“ вели тој. Јадењето се сервира со ориз и добро вино.

На ваквите вечери, што собираат меѓу 20 и 35 луѓе, Беноа нуди три јадења кои гостите не ги избираат однапред. Тој сака храната да изненади и инспирира.

„Подготвувам салати со сирење од Алпите, цикорија со ореви и сланина – вкусови што се многу различни од типичната бугарска кујна. Но, Бугарите стануваат сè поотворени кон нови вкусови,“ вели тој.

Бугарите сакаат вкусна храна – дури и кога е поинаква

„Конзервативноста се гледа во начинот на подготовка, но луѓето сè повеќе сакаат да пробаат нешто ново,“ вели Гарболино. Сепак, тој не ја крие својата почит кон бугарската кујна:

„Има ли нешто повкусно од бугарски домат со сирење, лук и чаша ракија? Мусака, печени пиперки, свежи зеленчуци – тоа се богатства!“

Нов предизвик: остриги во Бугарија

Најновата иницијатива на Беноа е увоз на остриги. Иако се сè уште слабо познат производ во Бугарија, во Франција се многу ценети. Цената таму е меѓу 6 и 10 евра за килограм, а во бугарските ресторани достигнува до 12 лева за парче.

„Сакам убави работи,“ вели со насмевка. „Но, важно е да знаете каде да ги најдете. Во Бугарија има многу мали фарми што нудат квалитетна храна. Да, чини повеќе – но вреди.“

Неговиот совет: „Наместо да одите во најблиската крчма, купете добри производи и гответе дома. Ќе уживате многу повеќе, без да го преминете вашиот буџет.“


Беноа Гарболино е жив доказ дека љубовта кон вкусната храна и убавите моменти може да ги поврзе Франција и Бугарија во една прекрасна гастрономска приказна.

Последни вести
СВЕТ

Французин во Бугарија: Беноа Гарболино ги освојува Бугарите со француска кујна и љубов кон добриот вкус

10 јуни 2025

• од Станча Јаќимовски

Пред 27 години, Французинот Беноа Гарболино одлучил да го следи гласот на срцето – да ја напушти својата татковина и да започне нов живот во Бугарија. Причината е љубовта: неговата сопруга Сијана, со која се запознале во францускиот град Шамбери додека студирале право.

Откако се преселил во Бугарија, Беноа започнал со адвокатска дејност. Но, пред крајот на 2024 година, тој решава целосно да се посвети на својата најголема страст – готвењето.

„Сакам добра храна и добро вино, затоа почнав да организирам кулинарни настани,“ раскажува Беноа за Радио Бугарија. Прво работел во фирма што увезувала вина од Франција и други земји, но поради несогласувања се одлучил да тргне самостојно. Организирал приватни вечери со пријатели, на кои готвел традиционални француски семејни рецепти.

Малите француски визби – голема страст

Иако шампањот е симбол на Франција, Беноа не сака да го нуди – пазарот во Бугарија е веќе презаситен. Наместо тоа, тој се фокусира на соработка со мали, семејни визби, кои произведуваат ограничени серии меѓу 8.000 и 20.000 шишиња годишно.

„Тие визби најчесто се водат од родител и дете. Нивниот фокус е на квалитет, а не на количина. Јас сакам да бидам нивниот глас во странство,“ објаснува тој.

Вечери со вкус на Франција

Првото јадење што го подготвил на приватна вечера било традиционално фрикасе од телешко месо. „Вистинското телешко е розово, не темно црвено – од млади животни. Се вари 2-3 часа со зеленчук и зачини, потоа се прави бешамел сос од бульонот,“ вели тој. Јадењето се сервира со ориз и добро вино.

На ваквите вечери, што собираат меѓу 20 и 35 луѓе, Беноа нуди три јадења кои гостите не ги избираат однапред. Тој сака храната да изненади и инспирира.

„Подготвувам салати со сирење од Алпите, цикорија со ореви и сланина – вкусови што се многу различни од типичната бугарска кујна. Но, Бугарите стануваат сè поотворени кон нови вкусови,“ вели тој.

Бугарите сакаат вкусна храна – дури и кога е поинаква

„Конзервативноста се гледа во начинот на подготовка, но луѓето сè повеќе сакаат да пробаат нешто ново,“ вели Гарболино. Сепак, тој не ја крие својата почит кон бугарската кујна:

„Има ли нешто повкусно од бугарски домат со сирење, лук и чаша ракија? Мусака, печени пиперки, свежи зеленчуци – тоа се богатства!“

Нов предизвик: остриги во Бугарија

Најновата иницијатива на Беноа е увоз на остриги. Иако се сè уште слабо познат производ во Бугарија, во Франција се многу ценети. Цената таму е меѓу 6 и 10 евра за килограм, а во бугарските ресторани достигнува до 12 лева за парче.

„Сакам убави работи,“ вели со насмевка. „Но, важно е да знаете каде да ги најдете. Во Бугарија има многу мали фарми што нудат квалитетна храна. Да, чини повеќе – но вреди.“

Неговиот совет: „Наместо да одите во најблиската крчма, купете добри производи и гответе дома. Ќе уживате многу повеќе, без да го преминете вашиот буџет.“


Беноа Гарболино е жив доказ дека љубовта кон вкусната храна и убавите моменти може да ги поврзе Франција и Бугарија во една прекрасна гастрономска приказна.

Последни вести