09 октомври 2025
• од Станча Јаќимовски
Бугарија повторно има шанса да се врати на светската сцена меѓу водечките производители на храна за вселената. Компанијата Antarta, која во моментов произведува високо-технолошка вселенска храна, пијалаци и функционални додатоци во исхраната, има за цел да го оживее некогашниот симболичен бизнис на земјата – производството на космичка храна. Основачките на оваа иновативна компанија, Људмила Филипова и Нели Симеонова, ја најавија својата мисија во студиото на Money.bg.
Во минатото, од крајот на 70-тите и во текот на 80-тите години од 20 век, Бугарија беше меѓу трите водечки земји во светот по производство на храна за космонаути, веднаш по САД и СССР. Денес, повеќе од три децении подоцна, компанијата Antarta има амбиција повторно да ја врати Бугарија во орбитата на светската вселенска индустрија.
Идејата за создавање на ваков бизнис ѝ се појавила на популарната писателка Људмила Филипова во 2019 година, кога ја завршувала астрофизиката и посетила меѓународна конференција по астрономија. Таму американски научници ја спомнале Бугарија како поранешен светски лидер во овој сектор, што ја инспирирало Филипова да истражи што се случило со тој бизнис. Таа открила дека Институтот по криобиологија и прехранбени технологии речиси не функционира поради недостаток на инвестиции – и токму тогаш се родила идејата за возобновување на производството.
„Одлучивме заедно со мојата партнерка да вложиме во оваа идеја. Процесот беше долг и сложен – почнувајќи од истражување, научно-развојна работа, изградба на производството, набавка на технологија и обука на тимот“, вели Нели Симеонова.
Денес Antarta нуди целосно здраво и иновативно бугарско вселенско мени, кое вклучува разновидни јадења, пијалаци и додатоци во исхраната. Производите не се само наменети за астронаути, туку се популарни и меѓу спортисти, алпинисти и учесници во експедиции кои имаат потреба од лесна, компактна и долготрајна храна.
„Ние постојано инвестираме во унапредување на производството. Во моментов се подготвуваме да привлечеме и надворешно финансирање, бидејќи нашите планови се големи“, истакнува Симеонова.
Компанијата е во завршна фаза на преговори за вклучување на своите производи во менито на астронаутите во претстојните вселенски мисии. Основачките истакнуваат дека нивната технологија овозможува производство на лиофилизирана храна – тип на храна што може да издржи патување до Месечината и Марс без да ја изгуби хранливата вредност.
„Можеме со гордост да кажеме дека е многу веројатно нашата храна да биде првата што ќе стапи на Месечината, а потоа и на Марс“, изјави Људмила Филипова.
Бугарската вселенска храна се разликува од другите по широкиот асортиман и по богатството на вкусови и зачини, што ја прави попривлечна и погодна за екстремни услови. Наместо во форма на гел, храната е вистинска, вкусна и природна. Меѓу најиновативните производи е и „вселенската туршија“, со која основачките особено се гордеат.
Antarta планира своите производи да ги направи достапни и на поширокиот пазар на Земјата – како здрава алтернатива на конзервираната храна. Филипова и Симеонова веруваат дека ова е иднината на исхраната: природна, долготрајна и погодна за секој човек – од астронаут до авантурист.
Ненадминливи Понуди Дневно
4.8 (10276 рецензии)
Заштедете 152.00 ден